ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι
ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΡΡΑΚΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Επιμέλεια και υποστήριξη του ιστολογίου: Απόστολος Ι. Μάκης

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Παρουσίαση του βιβλίου «Το Εκπαιδευτικό Οικοτροφείο Συρράκου “ο Γιαννιώτης “ 1922-1977».

Ο συγγραφέας Δ. Ράπτης και οι ομιλητές της εκδήλωσης.


Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου το βράδυ πραγματοποιήθηκε στον πολιτιστικό πολυχώρο  Δημ. Χατζή (Παλαιά Σφαγεία) στα Ιωάννινα η παρουσίαση του βιβλίου «Το Εκπαιδευτικό Οικοτροφείο Συρράκου ΄΄ Ο Γιαννιώτης΄΄ (1922-1977)» του συγγραφέα και εκπαιδευτικού κ. Δημητρίου Ράπτη.

Το βιβλίο είναι μια ακόμη έκδοση του Σ.Σ.Ι και αποτελεί μια σημαντική αρχειακή έρευνα, που διασώθηκε με την πάροδο των ετών και που έφερε στο φώς ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για το κοινοτικό οικοτροφείο του Συρράκου -Ιωαννίνων που λειτούργησε από το 1922 ως το 1977 με μια διακοπή δέκα και παραπάνω χρόνων στον πόλεμο του ’40. Περιλαμβάνει στοιχεία από την ίδρυσή του, τη λειτουργία του, τους κανονισμούς λειτουργίας, το διοικητικό, εκπαιδευτικό και υπαλληλικό προσωπικό, τους οικονομικούς πόρους και τα περιουσιακά του στοιχεία, την προμήθεια των αναγκαίων ειδών και το συσσίτιο των οικοτρόφων το Μητρώο με τα ονοματεπώνυμά τους, καθώς κα στοιχεία από την καθημερινή ζωή τους. Η λειτουργία του σε δύσκολες περιόδους και με την ιδιομορφία της κοινωνίας –μετακινούμενοι στα χειμαδιά το χειμώνα και επιστροφή την άνοιξη στο χωριό- πρόσφερε στέγη και τροφή σε πάρα πολλά Συρρακιωτόπουλα βοηθώντας τα να σπουδάσουν με καλύτερες συνθήκες. Με το βιβλίο αναδεικνύεται οι προνοιακός αυτός κοινοτικός θεσμός και παράλληλα φωτίζονται διάφορες πτυχές της κοινωνίας του Συρράκου καθώς και το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο από την περίοδο του Μεσοπολέμου ως τα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Παρασκευή Σκαμνέλου (πρώην Σχολική Σύμβουλος Φιλόλογων Ν. Ιωαννίνων ) ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι:
Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Παρασκευή Νταλαούτη, Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου
Θωμάς Μπάκας, Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Κλεοπάτρα Παπουτσή, Ιστορικός, Φιλόλογος Τουρκικής Γλώσσας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε μετά την παρουσίαση του συγγραφέα και των ομιλητών με ένα σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο  πρόεδρος του Σ.Σ.Ι κ. Γεώργιος Κατσάνος,  ο οποίος ανέφερε πως η συγκεκριμένη προσπάθεια έκδοσης του βιβλίου ξεκίνησε από το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Σ.Ι και υλοποιείται από το τωρινό και τόνισε πως το βιβλίο αυτό αποτελεί ακόμη μια σημαντική παρακαταθήκη για τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Ιωαννίνων, για το Συρράκο και για το αναγνωστικό κοινό. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους απευθύνοντας και σύντομους χαιρετισμούς :  η Αντιπερειφερειάρχης κα. Γιούλα Μητροκώστα, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Κέλλυ Καραμάνη, Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννης Σεντελές, Ο Αντιδήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Χρήστος Σκαμνέλος, Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Παντελής Κολόκας, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Συρράκου κ. Νικόλαος Γκίζας και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Πρέβεζας κ. Σπύρος Νταλαούτης.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου