ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι
ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΡΡΑΚΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Επιμέλεια και υποστήριξη του ιστολογίου: Απόστολος Ι. Μάκης

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Ο Σ.Σ.Ι συμμετείχε σε εκδήλωση στο Μέτσοβο στις 21-4-2017.


Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων έλαβε μέρος σε μια αξιόλογη πολιτιστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21-4-2017, στα πλαίσια του εορτασμού της Ζωοδόχου Πηγής, στο Μέτσοβο ,την μητρόπολη του βλαχόφωνου ελληνισμού. Η εκδήλωση « Κόρου Μάρε κου βιολίε σ’ κου Ταλαμπούζε» διοργανώθηκε στο κλειστό γυμναστήριο Μετσόβου, από τον Δήμο Μετσόβου και τον Χορευτικό Σύλλογο Μετσόβου με την συμμετοχή μόνο βλαχόφωνων πολιτιστικών συλλόγων και εκτός από τον σύνδεσμο μας συμμετείχαν: Χορευτικός Σύλλογος Μετσόβου, Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, Πολιτιστικός Σύλλογος Βωβούσας, Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λάρισας «Η Αγία Παρασκευή» και Σύλλογος Βλάχων Θεσπρωτίας.






Η εκδήλωση ξεκίνησε, μετά του καθιερωμένους χαιρετισμούς των επίσημων προσκεκλημένων, με την παρουσίαση των συλλόγων και την είσοδο κάθε συλλόγου να γίνεται με ένα βλάχικο τραγούδι από τους χορευτές του κάθε συλλόγου ενώ στην συνέχεια οι χορευτές χόρεψαν για λίγο όλοι μαζί στον μεγάλο χορό «Κόρου Μάρε» και εν συνεχεία ξεκίνησε η εμφάνιση του κάθε χορευτικού ξεχωριστά.



Η παρουσίαση του τμήματος εμφανίσεων στην συγκεκριμένη εκδήλωση αποτέλεσε σημαντική στιγμή για τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Ιωαννίνων, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του, οι ίδιοι οι χορευτές και χορεύτριές του, ερμήνευσαν – χορεύοντάς τα παράλληλα- τρία τραγούδια στα «βλάχικα». Στο προφορικό αυτό λατινογενές γλωσσικό ιδίωμα που σβήνει πια σε αυτόν τον τόπο.


Το τμήμα εμφανίσεων του Σ.Σ.Ι κέρδισε τις εντυπώσεις με τον χορό αλλά και το τραγούδι του, αποσπώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών που είχαν κατακλύσει το χώρο της εκδήλωσης. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως μόλις ολοκληρώθηκε η εμφάνιση τους έγινε ειδική αναφορά ,από τους διοργανωτές, επαινώντας την προσπάθεια των χορευτριών και χορευτών του συνδέσμου να τραγουδούν τα βλάχικα τραγούδια του Συρράκου, παρά το γεγονός πως δεν ζούνε στο Συρράκο αλλά στα Ιωάννινα, κάτι που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια υπό την παρότρυνση του χοροδιδασκάλου μας κ. Ηλία Γκαρτζονίκα.


Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ του Συνδέσμου μας και των διοργανωτών με τον πρόεδρο του Συνδέσμου μας κ. Γεώργιο Κατσάνο να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό, συγχαίροντας τον Χορευτικό Σύλλογο Μετσόβου για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης ενώ κάλεσε και τους υπόλοιπους συλλόγους που συμμετείχαν να διοργανώσουν ανάλογες εκδηλώσεις και στα δικά τους βλαχοχώρια προάγοντας έτσι τον βλάχικο πολιτισμό.


Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο χοροδιδάσκαλος του Συνδέσμου μας κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας ο οποίος αφού συνεχάρη τους διοργανωτές στην συνέχεια τόνισε την σημασία που έχει για όλους τους βλαχόφωνους Έλληνες το Μέτσοβο και την ειδική βαρύτητα που έχουν οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται εκεί ενώ έκανε και μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις άριστες σχέσεις των δύο συλλόγων, οι οποίες ξεκινούν από την δεκαετία του 90' και τα Πανελλήνια Ανταμώματα Βλάχων που διοργανωνόταν στο Μέτσοβο επί χρόνια και φτάνουν έως την συμμετοχή του Χορευτικού Συλλόγου Μετσόβου σε εκδήλωση στο Συρράκο και αντίστοιχα την συμμετοχή του Σ.Σ.Ι σε πρόσφατες εκδηλώσεις στο Μέτσοβο.


Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι διοργανωτές ολοκλήρωσαν την άψογη φιλοξενία τους παραθέτοντας γεύμα σε κεντρικό εστιατόριο του Μετσόβου, σε όλους του συμμετέχοντες συλλόγους το οποίο εξελίχθηκε σε ένα αυθεντικό βλάχικο γλέντι με παραδοσιακή Μετσοβίτικη ορχήστρα χωρίς μικρόφωνα και ηχεία, όπως παλιά, και με τραγούδι όλων των μουσικών αλλά και των χορευτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου